Je weet niet wat je moet doen en in wat je wel kunt bedenken, heb je geen zin. Verveling is van alle leeftijden, alleen bij de jongste kinderen komt het weinig voor omdat het leven voor hen een grote ontdekkingstocht is. Verveelt jouw kind zich, dan ben jij soms de pineut. Wat je ook voorstelt om te gaan doen, je kind wijst het af en gaat liever lekker op de bank hangen.
Wat is verveling?
Voor veel kinderen zijn de dagen van minuut tot minuut ingevuld met onderwijs, opvang, sport, muziek en andere activiteiten. In de vakantie ontbreekt het dagelijkse ritme en zijn de vertrouwde vriendjes er niet. Je kind kan ook te weinig mogelijkheden ervaren om te doen (bijvoorbeeld: hij of zij wil graag buiten voetballen, maar het regent of hij of zij alleen maar gamen, maar dat heb je verboden), het moeilijk vinden alleen te spelen of niet (meer) weten hoe hij of zij zelf iets kan verzinnen. Verveling kan ook een uiting van teleurstelling zijn, omdat het spelen anders loopt dan je kind had verwacht of met iemand wil spelen die er niet is of iets anders te doen heeft. Maar het kan ook zijn dat je kind moe of hangerig is of gewoon even nergens zin in heeft.
Verveling kan ook heel nuttig zijn: tijdens een passief lijkend moment kan je kind misschien juist een heleboel bedenken en fantaseren. Je kind heeft daarvoor rust nodig. Verveling is dan een bron van creativiteit.
Wat kun je doen?
Als je kind zich regelmatig verveelt, kun je eens kijken hoe dat komt. Is het speelgoed wel passend bij zijn of haar ontwikkeling? Is kiezen misschien te moeilijk, omdat er (te) veel speelgoed is? Heeft je kind geleerd hoe hij of zij zich alleen kan vermaken? Of vraagt het met dit gedrag juist jouw aandacht om te zorgen dat jullie samen gaan spelen? Je kunt je kind vragen waarom hij of zij zich verveelt. Vaak kunnen kinderen hier zelf goed een antwoord op geven, zoals ‘ik ben moe’ of ‘ik wil graag met mijn vriendje spelen, maar die is niet thuis’. Probeer je kind te leren dat de verantwoordelijkheid van het spelen bij hem of haar ligt en kijk samen hoe je in het dagelijkse ritme meer ruimte voor het gewone vrije spelen kunt maken. En laat je kind zich soms gewoon even vervelen, het is echt niet erg om af en toe niets te doen. Vervelen mag, mits anderen hier geen last van hebben, het is zelfs goed om je van tijd tot tijd even lekker te vervelen. Zo kom je tot rust, kun je nadenken over van alles en nog wat en van alles verzinnen. Wordt de verveling vervelend, dan kun je ideeën aandragen om je kind weer actief te krijgen. Blijft het antwoord nee, dan kun je hier beter mee stoppen zodat je kind leert zelf oplossingen te zoeken. Geef daarbij wel aan wat jij belangrijk vindt. Voortdurend televisiekijken of computeren is te gemakkelijk. Op internet zijn allerlei tips tegen verveling te vinden voor jong en oud. Die zijn vast niet allemaal even bruikbaar voor jou en je kind. Doe vooral wat bij jullie past.
Meer weten?
http://www.happymoms.nl/kinderen/Kinderen-op-basisschool/vervelendoejezo.html
https://www.jmouders.nl/opvoeden/gedrag/vervelen
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/100292-verveling-en-niets-doen-kan-het-ook-voordelen-hebben.html
http://www.opvoedadvies.nl/vervelen.htm
https://tallsay.com/page/4294975405/help-mijn-klein-kinderen-vervelen-zich-50-tips-om-samen-met-je-kinderen-te-doen