We wensen jou en je kind(eren) een heel gezond 2017! Januari is de maand van de goede voornemens en die hebben vaak betrekking op meer bewegen en gezonder eten. Ons lichaam heeft energie nodig om te functioneren en bij kinderen ook om te groeien. Als de hoeveelheid energie (calorieën) die je kind eet in balans blijft met wat hij/zij voor zijn/haar functioneren en groeien verbruikt, dan houdt hij/zij een gezond gewicht. Gezonde voeding bevat voldoende voedingsstoffen (bijvoorbeeld eiwitten, vitamines, mineralen, vezels) die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Eet je gezond en beweeg je genoeg, dan ben je minder vaak ziek, kun je je beter concentreren, zit je lekkerder in je vel en heb je minder kans op overgewicht. Maar hoe bereik je dat?
Wat heeft je kind nodig?
Voor je baby is naast (moeder)melk vanaf zes maanden bijvoeding nodig om bijvoorbeeld voldoende ijzer binnen te krijgen. Zodra je kindje een jaar is, kan hij/zij met de pot mee-eten, bij voorkeur drie keer per dag op vaste tijden. Als ouder bepaal je wat en wanneer je peuter eet, maar je kind bepaalt de hoeveelheid. Je peuter voelt zelf heel goed aan wanneer hij/zij vol zit, dat signaal van de buik naar de hersenen werkt feilloos en het is de kunst daar goed naar te luisteren.
Het is belangrijk dat wat je kind eet, in balans is. Aandachtspunten hierbij zijn: voldoende groente en fruit, voldoende vezels, weinig zout en zo min mogelijk verzadigd vet en suiker. Belangrijk is ook dat je je kind stimuleert om gevarieerd te eten. Door diverse voedingsmiddelen aan te bieden krijgt je kind een gevarieerd eetpatroon. Dit is niet alleen nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook lekkerder en gezelliger. De hoeveelheden die kinderen eten, verschillen per kind en per dag. Beweegt je kind veel of is hij/zij lang, dan heeft hij/zij wat meer eten nodig. Heeft je kind een groeispurt, dan is het logisch dat hij/zij meer wil eten. Ook hier geldt: luister goed naar je lichaam. Als je kind begint te puberen wordt gezond eten meer zijn/haar eigen keuze. Houd het positief, werk met beloningen zoals gezellig samen iets leuks doen, blijf praten, veroordeel niet en probeer te voorkomen dat eten stiekem gebeurt.
Naast gezond eten en drinken is bewegen belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Zie hiervoor onze blog over buitenspelen. (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3611402/nieuws/buitenspelen_ja_natuurlijk.html)
Dat lust ik niet!
Je kind moet zijn/haar smaak ontwikkelen. Groente en fruit kun je leren eten. Dat is wennen en vraagt soms tijd en geduld van jou. Een dreumes eet alles, daarna wordt het lastiger. Lang gekookte en bittere groenten vallen minder in de smaak, dus probeer het eens met rauwe of kort gestoomde of gekookte groenten. Wat ook kan helpen is als je je kind betrekt bij het maken van het eten, zoals roeren en wassen. Je moet 12 tot 15 keer proeven voordat je iets gaat waarderen, dus blijven aanbieden is het devies. Maak van proeven een feestje, dooreten hoeft niet meteen. En voorkom dat eten een bron van strijd wordt, geef een compliment als je kind heeft geproefd en blijf dat herhalen. Wees je er daarbij ook van bewust dat je kind kijkt hoe en wat jij doet. Je kind doet dat na en leert zo eetgewoontes aan.
Water of suiker?
Water drinken is gezonder dan zoete frisdrank, fruitsappen en andere fruitdrankjes. Per pakje of glas bevatten die gemiddeld vier suikerklontjes. Beter is om je kind thee zonder suiker en water, eventueel aangelengd met een beetje siroop te geven. Light is geen oplossing, want ook dat smaakt zoet. Als je kind gewend is aan zoet drinken, dan kun je dat afbouwen. Onze smaakpapillen vernieuwen zich al na twee weken, dus na die tijd is water geen probleem meer.
Geniet!
Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling hebben we net achter de rug, verjaardagen en feestjes gaan het hele jaar door. Momenten waarop we meer en anders en niet altijd even gezond eten. Dat is helemaal niet erg, geniet er vooral van. Ook daarin ben je het voorbeeld voor je kind.
Meer weten?
Over eten van baby tot en met puber: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik.aspx (http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik.aspx)
Je kind leert en ontwikkelt bij PIT vaak spelenderwijs veel vaardigheden, waar het een leven lang profijt van heeft. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om ook het gezonde voorbeeld te geven als het gaat om voeding. Meer informatie over ons voedingsbeleid op de kinderopvang vind je hier. (https://pit-ko.kwibuss.nl/openbaar/18579/download )