In maart schreven we al een blog over de lust-ik-niet-fase. Omdat bij jonge kinderen eten vaak toch een probleem is, zetten we deze maand nog eens de 10 gouden tips voor moeilijke eters voor je op een rijtje.
Een goede eter is een kind dat gezellig is aan tafel, van alles wat eet en nieuwe smaken probeert. Hoe maak je van jouw moeilijke eter een goede eter? Probeer deze tips van het Voedingscentrum eens:
1. Is ‘niet lusten’ of iets anders de oorzaak?
Kan het eten en drinken tussendoor de boosdoener zijn voor het lastige gedrag aan tafel? De maag van je kind zit snel vol. Ga eens na wanneer je kind voor het laatst wat heeft gegeten en kijk ook eens naar de hoeveelheid. Heeft je kind aan het eind van de middag trek, geef hem of haar dan iets kleins, bijvoorbeeld wat fruit of groente. Heeft je kind dorst, serveer dan thee in plaats van frisdrank of sap.
Eten jullie laat? Misschien is je kind te moe om goed te kunnen eten. Of vindt je kind het niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen? Vertel hem of haar dan tijdig dat het eten bijna klaar is.
2. Het loont als je geduld toont
Soms moet je kind wel 10 tot 15 keer proeven om aan een smaak te wennen. Blijf het dus gewoon steeds aanbieden. Dat betekent trouwens niet dat je kind alles superlekker gaat vinden. Ook kinderen ontwikkelen eigen smaakvoorkeuren.
3. Laat zien dat jij geniet
Je kind maakt steeds meer eigen keuzes, maar jij blijft het voorbeeld. ‘Doe wat ik doe’ werkt beter dan ‘doe wat ik zeg’. Eet en drink gezond en laat zien dat je daarvan geniet. Zo leert je peuter dat groente eten erbij hoort en lekker is.
4. Kook samen
Grote kans dat je kind het leuk vindt om jou te helpen met koken en met jou te kiezen wat jullie gaan koken. Wat je samen gemaakt hebt, gaat er vaak makkelijker in. Groente wassen, eieren pellen, dressing roeren, salade mengen… Er is genoeg te doen! Tijdens het koken mag er natuurlijk ook geproefd worden.
5. Negeer vervelend gedrag
Wil je kind niet eten? Geen paniek! Zorg dat het bordje zo staat dat je kind er net bij kan en eet zelf rustig verder. Wie weet gaat je kind ook weer zelf eten. Lukt dat niet, bied dan af en toe een hapje aan. Ook belangrijk: geef je kind een compliment als dat hapje naar binnen gaat.
6. Afspraak is afspraak: eetmoment is eetmoment
Een eetmoment begint als je aan tafel gaat en eindigt als je van tafel gaat. Heeft je kind niks of weinig gegeten, laat hem of haar dan nog wat proeven en ruim dan de tafel af. Geef niet iets extra’s tussendoor, wacht tot het volgende eetmoment. Als het eten de hele dag niet lukt, dan geeft het niet als je kind een keer met trek naar bed gaat. Morgen is er weer een nieuwe eetronde met nieuwe kansen. Uiteindelijk gaat je kind vanzelf wel eten.
7. Vies bestaat niet
‘Vies’ bestaat niet, ‘dat vind ik niet lekker’ klinkt al een stuk leuker. Leg uit dat iets nieuws leren eten soms lastig is en dat je dat net als leren lopen moet oefenen.
8. Kleine porties
Schep kleine porties op zodat je kind niet tegen een berg hoeft op te kijken. Je kind eet sowieso minder dan jij. Nog eens opscheppen kan altijd.
9. Combineer en verander
Het is prima om dat wat je kind wél lust vaker voor te schotelen, maar blijf daarnaast andere smaken aanbieden. Doorslikken hoeft niet, het gaat erom dat hij of zij het in de mond heeft gehad. Combineren van wat je kind niet lekker vindt met iets dat hij of zij wel lust, maakt het eten ervan makkelijker. Ook kun je het eten op een andere manier klaarmaken. Doe de broccoli eens door de pastasaus en houd de worteltjes eens rauw. Ga het eten niet verbloemen met bijvoorbeeld appelmoes. Het eten leuk aankleden kan eveneens helpen, bijvoorbeeld met een bijzonder lepeltje, een grappig liedje of vrolijk vormpje.
10. Analyseer
Blijft je kind een moeilijke eter? Dan kun je een tijdje bijhouden wat en hoeveel je kind at, hoe laat jullie aan tafel gingen, waar jullie zaten, wie zich met je kind bemoeide en hoe de maaltijd verliep. Zo kun je ontdekken wanneer het beter en wanneer het minder goed gaat en een aanpak bedenken.
Kijk op www.voedingscentrum.nl voor ideeën voor gezonde traktaties en andere eettips.