In het eerste levensjaar maakt je kind een enorme ontwikkeling door. Er zijn vijf ontwikkelingsgebieden:
• Motorisch
• Sociaal-emotioneel
• Spraak en taal
• Cognitief
• Lichamelijk
Grof en fijn
De motorische ontwikkeling speelt bij je baby een belangrijke rol in zijn of haar algehele ontwikkeling. Het is zelfs zo dat de motorische ontwikkeling op orde moet zijn voordat je baby zich cognitief kan gaan ontwikkelen. De ontwikkeling van de motoriek start in de baarmoeder en de reflexen (de babyreacties) vormen een belangrijke basis voor de verdere motorische ontwikkeling. Deze kan onderverdeeld worden in de grove (de grotere bewegingen) en de fijne (tussen twee vingers iets beetpakken) motoriek. De grove motoriek ontwikkelt zich eerst, de fijne motoriek volgt later.
Eigen tempo
Om de wereld te kunnen onderzoeken zijn motorische vaardigheden nodig en moet je baby dingen kunnen pakken, grijpen, vasthouden, verplaatsen en uiteindelijk ook kunnen zitten, kruipen, staan en lopen. In principe bereiken alle kinderen op een bepaalde leeftijd dit soort belangrijke mijlpalen, maar het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend dat de motorische ontwikkeling goed verloopt. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, zoals te weinig beweging, weinig zelfvertrouwen bij het bewegen, een in aanleg aanwezige stoornis of een medische reden. Je kind kan een vertraging oplopen in de motorische ontwikkeling, maar er is alleen sprake van een ontwikkelingsstoornis als iets in de aanleg van je kind de achterstand veroorzaakt. Belangrijk om in het oog te houden is dat elk kind anders is en dat het volstrekt normaal is dat ieder kind zich op zijn of haar eigen manier en in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt.
Vaak worden problemen in de motoriek op het consultatiebureau of het kinderdagverblijf gesignaleerd. Bij PIT gebruiken we een kindvolgsysteem waarbij we onder andere aandacht hebben voor het bewegen. Zo houden we de motorische ontwikkeling van je kind al van jongs af in de gaten.
Liedjes
Ook de taalontwikkeling van je baby start direct vanaf de geboorte. Naast het leren van woorden is lichaamstaal ook een belangrijk onderdeel van de spraak- en taalontwikkeling. Je baby leert het eerste jaar verschillende gezichtsuitdrukkingen interpreteren, maar ook allerlei gebaren. Denk hierbij aan van blijdschap de armen in de lucht gooien of de schouders ophalen. Knuffel-, wieg- en slaapliedjes zijn prima voor de taalontwikkeling. Hiermee kun je al in de eerste drie maanden beginnen. Herhaling is erg goed voor kinderen. Knuffel- en wiegliedjes dragen niet alleen bij aan de hechting en taalontwikkeling, maar ook aan de motorische ontwikkeling van je kind.
Meer weten?
Op http://www.kijkopontwikkeling.nl/baby/ vind je meer informatie over de ontwikkeling van je baby en kun je de mijlpalen in die ontwikkeling zien.