Voor elk kind een passende plek, ook als het extra ondersteuning of extra aandacht nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Bij PIT hebben we het over passend onderwijs en passende kinderopvang. Door opvang en onderwijs te combineren en als één team vanuit één visie te werken kunnen we met al onze activiteiten optimaal aansluiten op de ontwikkelingsfasen en behoeften van uw kind. We gaan uit van de mogelijkheden en houden rekening houden met de beperkingen van uw kind. Een passende onderwijsplek kan zijn op het kindcentrum waar u uw kind heeft aangemeld, maar ook op een ander kindcentrum dat beter kan inspelen op de ondersteuning die uw kind nodig heeft of in het speciaal (basis)onderwijs.
Om duidelijk te maken welke ondersteuning het onderwijs kan bieden, hebben alle scholen in Nederland een schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Daarin leest u welke ondersteuning wij uw kind kunnen bieden.
Het samenwerkingsverband Drechtsteden ondersteunt ons basisonderwijs bij de uitvoering ervan. Dat heeft daarvoor een ondersteuningsplan (OP), een wettelijk verplicht verantwoordingsdocument, opgesteld. Dit plan geeft aan hoe het samenwerkingsverband de organisatie en de financiering van passend onderwijs vormgeeft. Het OP van ons samenwerkingsverband kunt u vinden op de site van het samenwerkingsverband. Eens in vier jaar moet het worden op- en vastgesteld in een overleg tussen (school)besturen en gemeenten, zodat zij de zorgtaken (jeugdzorg) en onderwijs op elkaar kunnen afstemmen.
Passend onderwijs en ondersteuning
De belangrijkste zorg is uw kind, een leerling van één van onze kindcentra. Die zorg delen wij. Wij bieden graag de beste ondersteuning die er is, binnen de mogelijkheden die wij hebben. Daarover overleggen wij graag met u. Samen bereiken we meer dan elk van ons afzonderlijk. Soms is er meer ondersteuning nodig. Die betrekken wij dan van 'buiten'. Dat gaat in eerste instantie via een 'ondersteuningsteam'.
Het ondersteuningsteam Alle kindcentra hebben de beschikking over een ondersteuningsteam. De pedagogisch medewerker/leerkracht en de Intern Begeleider kunnen met toestemming van u als ouder(s) voorstellen uw kind nader te bespreken in het Ondersteuningsteam. Het Ondersteuningsteam bespreekt de gesignaleerde zorgen omtrent het kind en/of gezin en/of omgeving, beoordeelt en weegt de zorgen, stelt een afgestemd maatwerkarrangement vast en kan handelings- of verwijzingsadviezen geven.
Externe ondersteuningsinstanties Hieronder geven wij een overzicht van ondersteunende instanties die ons helpen om, samen met u, het beste voor uw kind te organiseren:
Als een kind 3 jaar wordt, gaan veel ouders nadenken over de vervolgstap na het kinderdagverblijf of de peuterspeelgroep: het basisonderwijs. Op de leeftijd van 3 jaar en ...